Výsledky analýzy: Vliv omega-3 na prevenci demence

Výsledky analýzy: Vliv omega-3 na prevenci demence

Vyšší konzumace ryb a příjem omega-3 vícenenasycených mastných kyselin je spojený se sníženým rizikem poklesu kognitivních funkcí, přičemž EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová) snižují mimo jiné i riziko Alzheimerovy choroby (Alzheimer‘s disease, AD). K tomuto závěru dospěla analýza klinických studií zabývajících se omega-3, která byla publikovaná v odborném časopise Expert Review of Neurotherapeutics.

Dva i více let před nástupem demence se zvyšuje hladina prozánětlivých mediátorů, což může ovlivnit progresi Alzheimerovy choroby. Suplementace zaměřená na obsah omega-3 může být u osob se zvýšeným rizikem neurodegenerativních onemocnění nebo v jejich časných stadiích přínosná. Přestože omega-3 mají zdraví prospěšné účinky, jejich příjem je ve stravě často nedostatečný. Účinnost suplementace omega-3 může být navíc ovlivněna i dalšími faktory jako životní styl a genetické predispozice.

 

Zdroje:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14737175.2024.2313547#d1e912

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna