Vláknina ze zmijovce snižuje hmotnost, upravuje hladinu triglyceridů i krevní tlak

Vláknina ze zmijovce snižuje hmotnost, upravuje hladinu triglyceridů i krevní tlak

Přehledový článek publikovaný v odborném časopise Food Hydrocolloids se zaměřil na glukomannan získaný ze zmijovce (Amorphophallus konjac). Glukomannan je rozpustná vláknina schopná významně zvětšit svůj objem, zvýšit viskozitu a zpomalit žaludeční retenci (vyprázdnění). Díky těmto mechanismům zmenšuje chuť k jídlu a pomáhá snižovat hmotnost, což bylo potvrzeno výsledky několika dvojitě slepých, placebem kontrolovaných studiích. U pacientů užívajících glukomannan přitom došlo také k úpravě dalších hodnot souvisejících s vysokou hmotností, jako jsou hladiny triglyceridů a krevního tlaku.
Glukomannan je ve vodě rozpustná vláknina, která se získává z hlízy byliny z čeledi áronovitých, Amorphophallus konjac (zmijovec). Glukomannan v těchto hlízách tvoří až 60 % obsahu. Klinické studie provedené na pacientech trpících diabetem, hyperlipidemií, hypertenzí, obezitou a zácpou poukázaly na to, že glukomannan má antidiabetické, hypolipidemické, prebiotické, protizánětlivé, antioxidační, imunomodulační a hemostatické účinky. Obvyklá dávka činí 2–4 g glukomannanu denně. 

 

Zdroje:
https://www.solen.cz/pdfs/lek/2019/88/05.pdf
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X21003106
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna