Vitamin K2 zvyšuje životaschopnost kmenových buněk, ukázala studie

Vitamin K2 zvyšuje životaschopnost kmenových buněk, ukázala studie

Studie publikovaná v odborném časopise Regeneration, Reconstruction and Restoration se zaměřila na roli vitaminu K2 při regeneraci kostí v rámci osteoporotické léčby. Studie byla založena na zkoumání kmenových buněk zubní dřeně (DPSCs, Dental Pulp Stem Cells) a periferních mononukleárních buněk (PBMC, Peripheral Blood Mononuclear cells).  Výsledky ukázaly, že při vyšší koncentraci vitaminu K2 (10 μM ) došlo (oproti hodnotě 5 μM) ke zlepšení životaschopnosti kmenových buněk zubní dřeně. Při této koncentraci se zvýšila proliferace kmenových buněk i osteogenetická aktivita. Studie znovu potvrdila, že vitamin K2 má významnou roli v osteogenetické aktivitě kmenových buněk a pomohla stanovit hodnotu koncentrace vitaminu K2 10 μM jako takovou, která by měla být základem zkoumání v rámci dalších studií. 

Vitamin K se vyskytuje ve 2 formách. Vitamin K1 (fylochinon) získáváme z potravy, vitamin K2 (menachinon) pak vzniká ve střevě, odkud je transportován mimo jiné do kostí a tepen. Zatímco vitamin K1 přispívá k normální srážlivosti krve, vitamin K2 pomáhá k udržení normálního stavu kostí.

 

Zdroje:
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/2/691/htm 
https://journals.sbmu.ac.ir/tripleR/article/view/30269/20095
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna