Vitamin E může snížit riziko infarktu myokardu

Vitamin E může snížit riziko infarktu myokardu

Článek publikovaný v odborném časopise Antioxidants se zaměřil na vliv suplementů s antioxidačními účinky na snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Součástí souhrnu byla také zkoumána role vitaminu E. Analýza 16 randomizovaných kontrolovaných studií zahrnujících užívání vitaminu E ukázala, že v porovnání s kontrolní skupinou došlo při podávání vitaminu E ke snížení rizika infarktu myokardu (RR: 0.82; 95% CI, 0.70–0.96; p = 0,01). Suplementy s obsahem vitaminu E významně snížily také riziko kardiovaskulární mortality (RR: 0.88; 95% CI, 0.80, 0.96). Společné podání s vitaminem C (orální suplementace 2 g vitaminu C a 600 mg vitaminu E) pak vedlo k významnému zvýšení endotel-dependentní vazodilatace. Role vitaminu E vyžaduje v této oblasti další zkoumání. 

Vitamin E chrání lipidy před oxidativními změnami, snižuje produkci prostaglandinu E2 (PGE2) a lipidového peroxidu a zároveň zvyšuje proliferaci lymfocytů. Vitamin E se vyskytuje v 8 formách, játry je přitom metabolizován pouze 
α-tokoferol, ostatní formy vitaminu E jsou vylučovány. 


Zdroje:
https://www.mdpi.com/2076-3921/10/2/146/htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519051/
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna