Vitamin E jako součást prevence KVO

Vitamin E jako součást prevence KVO

U lidí s vyšším kardiovaskulárním rizikem může být vhodnou prevencí rozvoje KVO dostatečný příjem vitaminu E. Podle studie byly u dospělých s vyšším počtem rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění, mezi které byly zařazeny obezita, zvýšený systolický nebo diastolický krevní tlak, dyslipidemie, vysoká plazmatická glukóza nalačno nebo inzulinová rezistence, zaznamenány nízké hodnoty vitaminu E v plazmě.

Vitamin E přitom mimo jiné pomáhá snižovat oxidační stres, který může negativně ovlivňovat kardiovaskulární systém a vést k funkčnímu a strukturálnímu poškození orgánů včetně mozku citlivého na oxidační stres. Oxidační stres je zvyšován mimo jiné stresem stimulujícím dráhy produkující volné radikály. Studie ukázala, že podání vitaminu E potkanům vystaveným stresové situaci vedlo k dramatickému snížení hladiny malondialdehydu (MDA) a zvýšení katalázy (CAT), včetně glutathionperoxidázy (GSH-Px) a superoxiddismutázy (SOD). Účinky vitaminu E byly přitom významně vyšší u skupin s akutním a chronickým stresem než u kontrolní skupiny.

Vitamin E je zkoumán nejen pro své účinky snižující riziko kardiovaskulárních onemocnění, ale také pro své antidiabetické, antilipidemické, antiobézní a antihypertenzní účinky i pro možné přínosy v oblasti alergií a nádorových onemocnění.

 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X23003455

https://www.mdpi.com/2504-3900/91/1/356

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna