Vitamín D může snižovat kardiovaskulární riziko

Vitamín D může snižovat kardiovaskulární riziko

Hladina vitamínu D je nepřímo úměrná kardiovaskulárnímu (KV) riziku u mužů i žen a korekce hypovitaminózy vitamínu D by mohla minimalizovat poškození endoteliální funkce a následně snížit kardiovaskulární riziko. K tomuto závěru dospěl shrnující článek publikovaný v odborném časopise Nutrients. 25-hydroxyvitamin D snižuje množství systémových zánětlivých mediátorů u KVO a podporuje uvolňování protizánětlivých cytokinů z imunitního systému. 25(OH)D může být zároveň primárně přeměněn na kalcitriol (1,25-dihydroxycholekalciferol) výhodný pro kardiovaskulární systém díky mechanismu potlačení exprese reninu a ose renin-angiotenzin-aldosteron (RAAS). Kalcitriol také nepřímo snižuje syntézu aldosteronu a mineralokortikoidů a tím snižuje hladinu parathormonu (PTH).

Nízká hladina vitamínu D je celosvětově rozšířeným problémem. Minimální doporučenou hladinu 25-hydroxyvitamin D v krvi, 20 ng/ml (50 nmol/l), nedosahuje 65 % starší populace. Jeho nedostatek přitom není vzácností ani u mladších věkových skupin. Vitamín D je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících metabolismus kostí a vápníku. Jeho nízká hladina je také spojována s vyšším rizikem diabetu mellitu 1. typu a 2. typu, metabolického syndromu, COVID-19 a kardiovaskulárních onemocnění včetně arteriální hypertenze.

Zdroje:
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/3/769
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna