Vitamin D a jeho role v mikroarchitektuře kostí a adekvátní imunitní odpovědi

Vitamin D a jeho role v mikroarchitektuře kostí a adekvátní imunitní odpovědi

Vitamin D je součástí prevence vzniku osteoporózy, a to nejen díky vlivu na hustotu kostních minerálů (BMD – Bone Mineral Density), ale také na mikrostrukturu kostí a na sílu svalů. Ve slovenské analýze, publikované v roce 2020 v časopise Clinical Osteology, bylo u pacientek s dostatečnou hladinou vitaminu D zaznamenáno vyšší trabekulární kostní skóre (TBS – Trabecular bone score), texturní parametr kostí, který je odrazem strukturního stavu mikroarchitektury kostí, tedy jejich kvality. Stejná analýza zároveň poukázala na vysokou prevalenci nedostatečné hladiny vitaminu D u slovenských pacientek. 
V souvislosti s vitaminem D a kvalitou kostí je důležité poukázat na spojitost s imunitním systémem. Právě kost je orgánem, ve kterém se diferencují buňky imunitního systému. Dle časopisu Cinical Osteology je vitamin D zásadním aktivátorem adaptivní imunitní odpovědi. Jeho nedostatek vede k narušení mechanismu aktivace T-lymfocytů, která je klíčová při rozpoznání buněk infikovaných viry a dalšími intracelulárními parazity. Nedostatek vitaminu D je považován za jeden z rizikových faktorů i autoimunitních onemocnění. Jeho dostatečný příjem je důležitý jak v oblasti přirozené, tak adaptivní imunity. 

 

 

Zdroje:
https://www.prolekare.cz/casopisy/clinical-osteology/2020-4-23/vitamin-d-a-kvalita-kosti-125846 
https://www.prolekare.cz/casopisy/clinical-osteology/2020-4-23/kost-a-imunitni-system-osteoimunologie-125845
https://www.casopisortopedie.cz/fri/osteoimunologie-vzajemne-interakce-mezi-kosti-a-imunitnim-systemem-osteoimmunology-mutual-interactions-between-the-bone-and-the-immune-system/ 
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna