Vitamin C potlačuje růst nádorů

Vitamin C potlačuje růst nádorů

Vitamin C ve vysokých dávkách potlačuje růst nádorů, a to aniž by výrazně poškozoval normální buňky a tkáně. Protože působí synergicky s řadou standardních (chemo)terapií a zmírňuje toxické vedlejší účinky chemoterapie, je vhodnou adjuvantní léčbou při nádorových onemocněních. Vitamin C má potenciál přeprogramovat adaptivní plasticitu nádorů a jejich odolnost vůči lékům, což je v konečném důsledku činí citlivějšími na další protinádorovou léčbu. Na tuto skutečnost upozornil přehled studií k tomuto tématu, který byl publikován v odborném časopise Cancers.

 

Vitamin C je nezbytnou živinou pro normální zachování buněčných funkcí, jako jsou nervové dráhy, biosyntéza molekul (např. kolagenu, noradrenalinu), imunitní signalizace, remodelace chromatinu a buněčné dělení. Ve fyziologických koncentracích působí vitamin C díky tomu, že účinně odstraňuje reaktivní formy kyslíku, jako antioxidant. Naopak při vysokých dávkách (10 až 20 mmol/l) působí jako prooxidant, který vyvolává oxidační stres a potlačuje růst nádorů.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2072-6694/15/23/5657

 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna