Vitamin C může zmírnit škodlivý vliv alkoholu na plodnost

Vitamin C může zmírnit škodlivý vliv alkoholu na plodnost

Pravidelná konzumace alkoholu má negativní vliv na mužskou plodnost. Vitamin C ale může působení alkoholu zmírnit. K tomuto závěru dospěla studie zkoumající vliv alkoholu a vitaminu C u dospělých samců potkanů, jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise Journal of Human Reproductive Sciences. Potkani byli v této studii rozděleni do sedmi skupin, které dostávaly a) pouze potravu a vodu, b) pouze alkohol, c) různé dávky vitaminu C nebo d) různé dávky vitaminu C a alkohol. Studie se zaměřila na analýzu spermií, aktivitu antioxidačních enzymů, úroveň peroxidace lipidů a histopatologické změny. 

Ve skupinách, kterým byl podáván pouze alkohol, došlo ke zvýšení hladiny peroxidace lipidů, snížení aktivity antioxidačních enzymů, snížení parametrů spermií a k atrofii varlat. Ve skupinách, jimž byl společně s alkoholem podáván vitaminem C, byly zaznamenány zvýšení aktivit antioxidačních enzymů, snížení hladiny peroxidace lipidů a regenerační změny varlat.  


Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10404017/ 


Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna