Vitamin A v prevenci syndromu suchého oka

Vitamin A v prevenci syndromu suchého oka

Vitamin A se podílí na proliferaci a diferenciaci epitelu povrchu oka a hraje tak klíčovou roli při udržení zdravého povrchu oka. Vitamin A je důležitou součástí prevence syndromu suchého oka (Dry Eye Diseas, DED). K tomuto závěru  dospěl shrnující článek publikovaný v odborném časopise Applied Sciences. Studie in vitro prokázala, že vitamin A může podporovat syntézu eikosanoidů nacházejících se v rohovce a spojivce. Tím mimo jiné napomáhá k expresi MUC16 (trans-membránového glykoproteinu), který chrání epitel rohovky a spojivky a brání povrch oka před keratinizací (ukládáním keratinu v buňkách epitelu). Studie dále prokázaly, že vitamin A zmírňuje apoptózu epiteliálních buněk rohovky a usnadňuje tak hojení. V neposlední řadě vitamin A podporuje tvorbu slz a zlepšuje kvalitu slzného filmu.  
Jednou z důležitých funkcí vitaminu A v organismu je také jeho role při vizuální fototransdukci, kde se účastní přeměny fotonů světla na elektrické signály. V tomto procesu se vitamin A ve formě 11-cis-retinalu izomeruje na all-trans-retinal a poté se opět mění na formu 11-cis-retinal.


Zdroje:
https://www.mdpi.com/2076-3417/12/9/4567/htm
https://www.mdpi.com/1422-0067/23/3/1014/htm

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna