Vápník před cvičení zmírňuje kostní resorpci

Vápník před cvičení zmírňuje kostní resorpci

Příjem potravin bohatých na vápník před cvičením může pozitivně ovlivnit dlouhodobé zdraví kostí a snížit riziko zranění způsobených jejich zátěží. K tomuto závěru dospěla studie, jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise Medicine and Science in Sport and Exercise. Strava před sportovním výkonem bohatá na vápník pomáhá ke stabilizaci ionizovaného kalcia v séru (iCa) během tréninku a následně snižuje reakci parathormohu (PTH) na cvičení. Právě toto je pravděpodobný mechanismus, na jehož základě dochází ke zmírnění nárůstu markerů kostní resorpce.

Studie naznačují, že akutní změny iCa spojené se cvičením korelují s kostním obratem (aktivitou dvou protichůdných procesů, které přestavuje kostní resorpce na jedné straně a kostní novotvorba reprezentovaná aktivitou osteoblastů na straně druhé). Fyzická aktivita byla spojena s poklesem iCa a zvýšením PTH, což naznačuje, že ve snaze stabilizovat snížení iCa může docházet k regulaci kostní resorpce. 

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9770130/

https://www.cskb.cz/wp-content/uploads/2020/07/KBM-2-20-dop-osteo-48.pdf

 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna