Suplemetace omega-3 má pozitivní vliv na zdraví těhotných žen i plodu

Suplemetace omega-3 má pozitivní vliv na zdraví těhotných žen i plodu

Suplementace omega-3 vícenenasycených mastných kyselin u těhotných žen snižuje riziko preeklampsie (pre-eclampsia) a nízké porodní hmotnosti plodu a má pozitivní vliv na obvod hlavy plodu. Metaanalýza publikovaná v odborném časopise Pharmacological Research  dále potvrdila, že suplementace omega-3 v těhotenství působí příznivě v oblastech předčasného porodu, prenatální a poporodní deprese, glykemické kontroly a zánětlivých procesů. Výsledky analýzy dále naznačují, že suplementace omega-3 v průběhu těhotenství zlepšuje u kojenců a dětí antropometrické ukazatele, imunitní systém a zrakovou aktivitu. Dostatečný příjem omega-3 v průběhu těhotenství je důležitým faktorem růstu a vývoje plodu a suplementace omega-3 je tak v tomto období velmi běžná.
Studie dále ukázaly, že dostatečný příjem omega-3 může mít příznivé účinky na snížení rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou markery zánětu (inflammation markers), citlivost na inzulin (insulin sensitivity), hypertenzi, změny krevních lipidů a endoteliální dysfunkci.


Zdroje:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661822000457 
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna