Suplemetace chromu a karnitinu snižuje tělesnou hmotnost

Suplemetace chromu a karnitinu snižuje tělesnou hmotnost

Randomizovaná studie, jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise Biological Trace Element Research, ukázala, že příjem chromu a karnitinu formou suplementace má u žen s nadváhou příznivý vliv na tělesnou hmotnost, lipidový profil (s výjimkou HDL cholesterolu), hladinu glykémie a receptory PPAR (Peroxisome Proliferator Activator Receptors) a LDLR (Low Density Lipoprotein Receptor). 
Studie se zúčastnilo 54 žen se syndromem polycystických ovarií (Polycystic Ovary Syndrome, PCOS). V rámci 12týdenní studie bylo jedné skupině podáváno denně 200 μg pikolinátu chromitého a 1000 mg karnitinu, zatímco druhé bylo podáváno placebo. Užívání suplementace vedlo ke snížení tělesné hmotnosti (-3,6 ± 1,8 vs. -1,0 ± 0,7 kg, P < 0,001) a BMI (-1,3 ± 0,7 vs.-0,3 ± 0,3 kg/m2, P < 0,001). Pokles hmotnosti byl doprovázen zlepšením dalších hodnot, jako jsou glukóza v plazmě žilní krve nalačno (Fasting Plasma Glucose, FPG), inzulinová rezistence, citlivost na inzulin, hladina triglyceridů v krvi a hodnota LDL cholesterolu v krvi. 

 

Zdroje:
https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-019-01720-8
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna