Suplementy zajišťují dostatečný přísun PUFA matce i dítěti

Suplementy zajišťují dostatečný přísun PUFA matce i dítěti

Doplňky stravy s obsahem omega vícenenasycených mastných kyselin (PUFA) určené pro těhotné ženy účinně zvyšují hladinu PUFA v krvi matky (EPA, p = 0,0379; DHA p < 0,0001; n-3 PUFA, p < 0,0001) i pupečníkové krvi (EPA, p = 0,0131; DHA, p = 0,0288). Pokud tedy žena v průběhu těhotenství nekonzumuje dostatek ryb a mořských plodů, kvalitní doplňky stravy mohou zajistit optimální přísun PUFA pro vyvíjející se dítě od nejranějších fází vývoje. K tomuto závěru dospěla studie, jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise Nutrients. 
Esenciální mastné kyseliny (EFA) a vícenenasycené mastné kyseliny (PUFA) mají velký význam pro zdraví matky a dítěte (např. centrální nervový systém, zraková ostrost, kognitivní funkce). Vývojové počátky zdraví a nemoci (Developmental Origins of Health and Disease, DOHaD) zdůrazňují zásadní význam výživy matky a jejího nutričního stavu pro utváření intrauterinního (nitroděložního) a časně postnatálního vývoje. Z hlediska dlouhodobých zdravotních důsledků je u dětí považováno za rozhodující prvních 1 000 dní života. 


Zdroje:
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/1/231
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna