Suplementace vitaminu D3 ve starším věku zlepšuje imunitní odpověď organizmu

Suplementace vitaminu D3 ve starším věku zlepšuje imunitní odpověď organizmu

Studie, jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise Immunotherapy Advances, se zaměřila na roli orální suplementace vitaminu D3 v posílení kožní specifické imunity ve starším věku (≥ 65 let). V rámci studie bylo podáváno 6400 IU vitaminu D3/den po dobu 14 dnů a hodnocena byla specifická imunita vůči herpetickému viru varicella zoster (varicella zoster virus, VZV) před a po podání vitaminu D3. Výsledky před podáváním vitaminu D3 potvrdily sníženou kožní imunitní odpověď a zvýšený nespecifický zánět v porovnání s mladší věkovou kategorií. Po suplementaci se významně zvýšila kožní imunitní odpověď na virus varicella zoster a došlo ke snížení zánětlivé odpovědi monocytů a zlepšení odpovědi T lymfocytů. 

V průběhu stárnutí dochází ke snižování imunity, což dokazuje i zvýšená náchylnost k bakteriálním a virovým infekcím, reaktivace latentních infekcí (jako je například herpetický vir varicella zoster), snížená účinnost vakcín nebo zvýšená incidence rakoviny. U starší generace navíc dochází ke zvýšení systémového zánětu nízkého stupně (Low Grade Inflammation), přičemž odborníci předpokládají, že zánět přispívá ke snížení specifické imunity u osob ve vyšším věku.


Zdroje:
https://academic.oup.com/immunotherapyadv/article/1/1/ltaa008/5999967?login=true  
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna