Suplementace omega-3 zlepšuje hodnoty pacientů s diabetem

Suplementace omega-3 zlepšuje hodnoty pacientů s diabetem

Souhrnná metaanalýza publikovaná v odborném časopise Food Science and Nutrition se zaměřila na dosavadní poznatky v oblasti vlivu suplementace omega-3 vícenenasycených mastných kyselin (polyunsaturated fatty acids, PUFA) na diabetes mellitus. Zkoumán byl účinek příjmu omega-3 PUFA na hladinu glukózy v krvi (nalačno), inzulínovou rezistenci a glykovaný hemoglobin u pacientů s diabetem. Z třiceti zahrnutých studií téměř 70 % (n=20) prokázalo statisticky významný vliv příjmu omega-3 PUFA alespoň na jeden zkoumaný ukazatel. V metaanalýze bylo zaznamenáno významné snížení hladiny glukózy v krvi nalačno (SMD – standardizovaný střední rozdíl: -0,48; Cl – limit intervalu spolehlivosti -0,76, -0,19; p = 0,01) a inzulinové rezistence (SMD: -61; CL95%: -0,98, -0,24; p = 0,01). Naopak u glykovaného hemoglobinu nebyla data statisticky významná. Závěr tohoto systematického přehledu prokázal, že pro diabetiky je suplementace omega-3 PUFA díky jejich vlivu na parametry tohoto onemocnění vhodná.

 

Zdroje:
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2021.1875977
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna