Suplementace omega-3 jako součást léčby sarkopenie

Suplementace omega-3 jako součást léčby sarkopenie

Suplementace vysokými dávkami omega-3 více nenasycených mastných kyselin (PUFA) má u pacientů se sarkopenií i s jejím vysokým rizikem velmi příznivé účinky na zlepšení svalové síly horních končetin a fyzických funkcí dolních končetin. K tomuto závěru dospěla metaanalýza randomizovaných dvojitě zaslepených studií (randomized controlled trial, RCT), jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise Aging Research Reviews. Všechny zkoumané intervence navíc vykazovaly podobný profil přijatelnosti a bezpečnosti jako u skupin užívajících placebo nebo majících standardní péči. Analýza ukázala, že největší zlepšení jak svalové síly horních končetin, tak fyzických funkcí dolních končetin bylo zaznamenáno u skupiny s vysokými dávkami omega-3 PUFA (více než 2,5 g/den). Uvedené účinky byly potvrzeny v analýzách podskupin placebem kontrolovaných dvojitě zaslepených studií. Žádná ze zkoumaných suplementací omega-3 PUFA nebyla spojena s významným zvýšením hmotnosti kosterního svalstva, tukové hmoty nebo celkové tělesné hmotnosti. 

Sarkopenie je onemocnění spočívající v úbytku svalové hmoty a síly, které souvisí zpravidla se stárnutím. Prevalence sarkopenie dosahuje v různých studiích 10 až 27 % a je spojena s významným negativním dopadem na kvalitu života, nároky na zdravotní péči, komorbiditu a úmrtnost starších osob.


Zdroje:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1568163723001733
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna