Suplementace magnesia posiluje účinek léčby migrény

Suplementace magnesia posiluje účinek léčby migrény

Magnesium má pozitivní vliv na léčbu migrény v různých věkových skupinách, přičemž magnesium mimo jiné posiluje účinek běžné farmakologické léčby migrény. K tomuto závěru dospěla metaanalýza publikovaná v odborném časopise Nutrients. Citovaná studie, jíž se účastnili Američané ve věku 20 až 50 let, naznačuje, že nedostatečný příjem magnesia souvisí s prevalencí migrény a silných bolestí hlavy. Dle autorů studie antimigrenózní účinek magnesia spočívá  mimo jiné v jeho schopnosti chránit neurony před oxidativním stresem. Další z citovaných studií dospěla k závěru, že perorální užívání magnesia je dobře tolerovaným a finančně nenákladným doplňkem léčby pacientů trpících migrénou. Suplementace může snížit frekvenci záchvatů. A tím také zmírnit případné vedlejší účinky související s léčbou migrenózních stavů a snížit náklady na léčbu.  
Magnesium je jedním z nejdůležitějších iontů podílejícím se na změnách produkce energie mitochondriemi, účastní se enzymatických reakcí, pomáhá udržovat rovnováhu buněčných membrán, ovlivňuje jejich propustnost a snižuje spontánní depolarizaci a má vliv na dráždivost a vedení v periferním i centrálním nervovém systému.

Zdroje:
https://www.mdpi.com/2072-6643/14/5/1089/htm
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna