Studie ukázala, že glukomannan snižuje hmotnost nezávisle na věku a pohlaví

Studie ukázala, že glukomannan snižuje hmotnost nezávisle na věku a pohlaví

Studie publikovaná v odborném časopise Journal of Herbal Medicine se zaměřila na vliv bylin používaných ke kontrole hmotnosti v Asii, konkrétně se jednalo o glukomannan pocházející ze zmijovce (Amorphophallus konjac) a garnicii kambodžskou (Garnicia cambogia). Vliv užívání těchto látek byl zkoumán u pacientů s BMI > 25 trpících diabetem mellitus 2. typu, dyslipidémií a hypertenzí, případně kombinací těchto zdravotních komplikací.

Užívání denní dávky 1 g po dobu 3 nebo 6 měsíců ukázalo statisticky významné snížení hmotnosti, přičemž to bylo vyšší u pacientů užívajících uvedené látky po dobu šesti měsíců. Ke snížení hmotnosti došlo nezávisle na pohlaví, věku a zdravotním stavu. Spolu s redukcí hmotnosti došlo i k úbytku viscerálního tuku, zvýšení bazálního metabolismu (BMR, Basal Metabolic Rate) a úpravě hladiny cholesterolu u pacientů trpících obezitou. V případě užívání po dobu 6 měsíců bylo dále zaznamenáno významné snížení hladin cukru v krvi a triglyceridů.

Výše uvedené výsledky glukomannanu na redukci hmotnosti podporuje i shrnující článek publikovaný v časopise Obesity Medicine. V něm došel autor z dostupných zdrojů k závěru, že jak konjac, tak jeho polysacharid glukomannan mohou díky extracelulárním a intracelulárním vlivům snížit ukládání tuků.

Zdroje:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221080332100004X
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2451847621000269
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna