Souvislost mezi hustotou minerálů v kosti a příjmem magnesia znovu potvrzena

Souvislost mezi hustotou minerálů v kosti a příjmem magnesia znovu potvrzena

Vyšší příjem magnesia je spojován s vyšší hustotou minerálů (BMD, Bone Mineral Density) kyčelní kosti a horního konce (krčku) stehenní kosti. Meta analýza publikovaná v odborném časopise Bone se zaměřila na vliv příjmu magnesia na hustotu minerálů v kosti, obsah kostního minerálu (BMC, Bone Mineral Content), markery kostního obratu (BTM, Bone Turnover Makers) a na riziko zlomenin u starších dospělých (60+). Výsledky zahrnutých kohortových, případových a průřezových studií prokázaly souvislost mezi vyšším příjmem magnesia na jedné straně a vyšší hustotou minerálů v kosti a vyšším obsahem kostního minerálu na straně druhé. Dle autorů analýzy je pochopení vztahu mezi příjmem magnesia a stavem kostí důležitým krokem k nalezení preventivních opatření úbytku kostní hmoty souvisejícího s věkem. 

Nedostatek magnesia je spojován s kardiovaskulárními onemocněními, hypertenzí, osteoporózou, migrénami, Alzheimerovou chorobou, alkoholismem nebo diabetem. Vstřebávání magnesia může být ovlivněno také farmakoterapií, například antibiotiky, diuretiky, inhibitory protonové pumpy nebo chemoterapeutiky.


Zdroje:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S8756328221003999 
https://www.researchgate.net/profile/Sergei-Jargin/publication/357768836_Magnesium_supplementation_with_special_reference_to_the_treatment_of_alcoholism/links/61de9aba3a192d2c8af4a6cb/Magnesium-supplementation-with-special-reference-to-the-treatment-of-alcoholism.pdf
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna