Selen a lykopen u pacientů s rakovinou prostaty zmírňují nežádoucí účinky radioterapie

Selen a lykopen u pacientů s rakovinou prostaty zmírňují nežádoucí účinky radioterapie

Nízké hladiny selenu a lykopenu zvyšují citlivost na poškození DNA způsobené ozářením. U pacientů s rakovinou prostaty podstupujících radioterapii je tak pro minimalizaci poškození DNA důležité zastoupení těchto složek ve stravě. K tomuto závěru dospěla studie, které se zúčastnilo 106 pacientů, a jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise Cancers. Podle zjištění studie byla frekvence radiací indukovaných mikrojader (radiation-induced micronucleus) a jaderných pupenů (nuclear buds, NBuds) významně vyšší u pacientů s nízkou hladinou selenu (p = 0,008, resp. p = 0,0006) nebo lykopenu (p = 0,007, resp. p = 0,0006).  

Téměř u poloviny pacientů trpících rakovinou prostaty je součástí léčby radioterapie. Selen a lykopen díky svým antioxidačním účinkům pomáhají zmírňovat oxidační stres způsobený tvorbou reaktivních forem kyslíku (ROS), který pravděpodobně zvyšuje nežádoucí účinky radio a chemoterapie. Jejich suplementace ve stravě může pomoci chránit zdravé tkáně a zmírnit nežádoucí vedlejší účinky léčby.


Zdroje:
https://www.mdpi.com/2072-6694/15/3/979
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna