Saw palmetto zlepšuje močovou inkontinenci u mužů

Saw palmetto zlepšuje močovou inkontinenci u mužů

Výtažky z rostliny saw palmetto, Serenoa repens, pomáhají zlepšit močovou inkontinenci a výsledky průtoku moči u pacientů s hyperplazií prostaty (Benign Prostatic Hyperplasia, BHP). Ve srovnání s placebem bylo užívání Serenoa repens spojeno se snížením počtu vymočení každou noc o 0,64 a zvýšením maximálního průtoku moči (Qmax) o 2,75 ml/s. Výtažky z rostliny saw palmetto zlepšily mezinárodní skóre prostatických symptomů, kvalitu života a problémy s močovými cestami. Tyto závěry vyplynuly z výsledků přehledové studie, která byla publikována v odborném časopise Journal of Current Medical Research and Opinion. Do přehledové studie bylo přitom zahrnuto sedm randomizovaných dvojitě zaslepených studií (Randomized Control Trial) s 2 042 pacienty a čtyři systematické přehledy s celkovým počtem 10 601 pacientů.  

Výtažky z rostliny saw palmetto jsou mimo jiné užívány ke snížení zánětů, ke zvýšení sexuální touhy a plodnosti, při léčbě infekcí močového systému a benigní hyperplazie prostaty, pro zachování zdraví prostaty nebo jako prevence vypadávání vlasů.

 

Zdroje:

http://www.cmro.in/index.php/jcmro/article/view/484/712

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna