Saw palmetto může zlepšit erektilní funkci

Saw palmetto může zlepšit erektilní funkci

Výtažek ze saw plametto může mimo jiné zlepšit erektilní funkci, a to zvýšením exprese indukovatelné syntázy oxidu dusnatého (iNOS, inducible Nitric Oxide Synthase) a inhibice aktivity fosfodiesterázy 5 (PDE5, phosphodiesterase 5) v hladkých svalech corpus cavernosum. K tomuto závěru dospěl článek v odborném časopise Natural Product Communications. Dle citované studie došlo po užívání saw palmetto ke zlepšení symptomů benigní hyperplazie prostaty (BPH) a sexuální disfunkce. V hodnocení dle BSFI (Brief Sexual Function Inventory) došlo ke zlepšení z 22,4 ± 7,2 na 31,4 ± 9,2 (P < .0001).

Studie dále prokázaly antiandrogenní, protizánětlivé, antiproliferační a proapoptotické účinky saw palmetto, stejně jako jeho schopnost ovlivnit autonomní receptory v dolních močových cestách. Díky svému rostlinnému původu je saw palmetto možné kombinovat s farmakologickou léčbou a při jeho užívání nebyly v rámci studií zaznamenány nežádoucí účinky. 

Zdroje: 
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1934578X211059635 
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna