Rozchodnice růžová zlepšuje sexuální funkce mužů

Rozchodnice růžová zlepšuje sexuální funkce mužů

Užívání rozchodnice růžové (Rhodiola rosea L.) vede ke zlepšení sexuálních funkcí u mužů. Ze studie vyplynulo, že u 74 % mužů s erektilní dysfunkcí a/nebo předčasnou ejakulací došlo po podávání rozchodnice růžové v množství 150 až 200 mg/den k podstatnému zlepšení sexuálních funkcí, normalizaci prostatické tekutiny a zvýšení množství 17-ketosteroidů v moči. Rozchodnice růžová je využívána také ke zlepšení fyzické výkonnosti a odolnosti při fyzické zátěži. Ze studie zahrnujících nesportovce vystavené maximální fyzické zátěži i profesionální sportovce vyplynulo, že rozchodnice růžová zvyšuje fyzickou pracovní kapacitu a výrazně zkracuje dobu regenerace mezi jednotlivými úseky intenzivního cvičení. Pozitivní vliv suplementace rozchodnice růžové na vytrvalostní výkonnost potvrdila i další ze studií.

Rozchodnice růžová se v tradiční medicíně dlouhodobě používá ke stimulaci nervového systému, k léčbě únavy a deprese způsobené stresem, ke zvýšení fyzické výkonnosti a pracovní produktivity a k léčbě gastrointestinálních potíží a impotence.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/1420-3049/27/12/3902

 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna