Role vitaminu C v ochraně proti pandemii covidu-19

Role vitaminu C v ochraně proti pandemii covidu-19

Dle závěrů shrnujícího článku zabývajícího se spojitostí vitaminu C a covidu-19 pomáhá vitamin C posilovat plicní epiteliální buňky. Mechanismus účinku je založený na tom, že vitamin C indukuje expresi na úrovni transkripce proteinových kanálů v alveolo-kapilární membráně. Vitamin C by mohl hrát u pacientů s onemocněním covid-19 významnou roli při ochraně endotelu před oxidačním poškozením a toto téma by mělo být předmětem rozsáhlých klinických studií.

Pozitivní účinky vitaminu C v souvislosti s onemocněním covid-19 jsou zmiňovány i v dalším článku publikovaném v odborném časopise AIMS Microbiology. Článek mimo jiné zmiňuje antioxidační účinky vitaminu C, napomáhání normální funkci neutrofilů, vychytávání reaktivních forem kyslíku (ROS), regeneraci vitaminu E, modulaci signální dráhy, aktivaci protizánětlivých transkripčních faktorů, aktivaci signální kaskády, regulaci zánětlivých mediátorů, genovou regulaci, fagocytózu a zvýšení mimovolní pohyblivosti neutrofilů k místu infekce.

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405457722002947

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8995185/

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna