Role vitaminu A při léčbě onemocnění sítnice

Role vitaminu A při léčbě onemocnění sítnice

V případě šerosleposti je nutná suplementace vitaminu A, jehož normální hladina je nezbytná pro dobrý zrak. K tomuto závěru dospěla metaanalýza publikovaná v odborném časopise International Journal of Molecular Sciences. Ta také uvádí, že v průběhu roku 2022 probíhalo více než 100 studií zabývajících se metabolismem vitaminu A a účinkem vitaminu A a/nebo dalších látek na onemocnění sítnice.

Vitamin A má dvě hlavní biologicky aktivní formy, 11-cis-retinal a kyselinu all-trans retinovou. Kyselina all-trans retinová je nezbytnou signální molekulou v buněčné diferenciaci, proliferaci a apoptóze a účastní se genové transkripce. Je mimo jiné klíčová při syntéze RNA epiteliálních buněk včetně spojivky a rohovky. Primární rolí 11-cis-retinalu je pak zraková percepce.

Lidské tělo není schopné samo syntetizovat vitamin A. Ten tak musí být přijímán stravou. Vitamin A se nachází v živočišných zdrojích, například v mléčných výrobcích, vejcích, rybách, mase a játrech, i ve zdrojích rostlinných. Mezi druhé z uvedených patří například mrkev, melouny, papriky, meruňky, rajčata, špenát, hrášek, kapusta nebo brokolice.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/1422-0067/23/3/1014/htm

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna