Role mořského kolagenu v prevenci osteoporózy

Role mořského kolagenu v prevenci osteoporózy

Studie prokázaly, že mořský kolagen pomáhá zvyšovat hustotu kostních minerálů (Bone Mineral Density, BMD) a osteoblastickou aktivitu a působí preventivně proti degeneraci kostí. Zároveň podporuje chondrogenní diferenciaci a zmírňuje rozvoj osteoartrózy (Osteoarthritis, OA). Tyto závěry vyplývají ze shrnujícího článku publikovaného v odborném časopise Marine Drugs.

Výsledky studie na potkanech, zmiňované v uvedeném článku, ukázaly, že po podání peptidů mořského kolagenu získaného hydrolýzou z ryb došlo ke zvýšení hladiny sérové koncentrace osteokalcinu (hormonu vylučovaného osteoblasty, který hraje důležitou roli při regeneraci kostí) a dalších relevantních hodnot oproti kontrolní skupině. Studie dospěla k závěru, že příčinou bylo zvýšení aktivity osteoblastů. 

Zvýšení hustoty kostních minerálů bylo zaznamenáno i v případě modelů postmenopauzální osteoporózy. 
Mořský kolagen je izolován z mořským organismů, jako jsou ryby, medúzy a mořské houby. U této látky byly prokázány i další pozitivní účinky, například schopnost redukovat vrásky, zlepšovat elasticitu pokožky a obnovovat její přirozenou strukturu. 


Zdroje:
https://www.mdpi.com/1660-3397/20/1/61/htm
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijd.15675 
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna