Role mědi při fungování mozku

Role mědi při fungování mozku

Měď je nezbytná pro přežití a proliferaci buněk a hraje velmi důležitou roli při vývoji a progresi mozkových onemocnění. U některých onemocnění spojených s nedostatkem mědi je proto prospěšná její suplementace. K tomuto závěru dospěla metaanalýza publikovaná v odborném časopise Molecular Sciences.

Mozek obsahuje přibližně 9 % mědi v těle, což je třetí nejvyšší koncentrace ze všech orgánů. Měď moduluje prostřednictvím noradrenergního jádra locus coeruleus (LC) klidové aktivity. Nervové dráhy vycházející z tohoto jádra vysílají signály do celého mozku a hrají hlavní roli při regulaci vzrušení a bdělosti. Distribuce mědi v mozku je nerovnoměrná. Řada neurologických poruch včetně Wilsonovy a Alzheimerovy choroby mění jak celkovou hladinu mědi, tak její distribuci v mozku. Nedostatek mědi přitom může ovlivnit imunitní funkce organizmu, způsobit zánětlivé onemocnění nebo vyvolat oxidační stres, který může vést k onemocnění mozku.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/1422-0067/23/22/13850

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna