Role hořčíku při zvládání diabetu 2. typu

Role hořčíku při zvládání diabetu 2. typu

Suplementace hořčíku u diabetiků 2. typu snižuje koncentraci glukózy v plazmě nalačno, glykovaný hemoglobin a diastolický i systolický krevní tlak. K tomuto závěru dospěla souhrnná analýzy 24 randomizovaných kontrolovaných studií, jichž se celkem zúčastnilo 1 325 diabetiků 2. typu. Účinky podávání hořčíku se přitom lišily v závislosti na zdravotním stavu účastníků (včetně věku), BMI, zemi, délce trvání onemocnění i výchozích hladinách hořčíku a glykémie. Účinky byly ovlivněny i složením hořčíku, jeho dávkováním a délkou intervence. Z analýzy dávky a účinku vyplynulo, že průměrné optimální dávky a doba trvání suplementace pro zlepšení kontroly glykémie a hladiny krevního tlaku a lipidů byly 279 mg/den po dobu 116 dnů, 429 mg/den po dobu 88 dnů a 300 mg/den po dobu 120 dnů.

 

Hořčík hraje jako kofaktor enzymatických drah klíčovou roli v mnoha metabolických procesech. Nízká hladina hořčíku se vyskytuje u 30 % diabetiků 2. typu. Hořčík přitom napomáhá při uvolňování inzulinu a citlivosti na něj, dyslipidémii a dysfunkci endoteliálních buněk a při snižování trombotické tendence a kontraktilitě cév.

 

 

Zdroje:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.1020327/full

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna