Prostatický syndrom: Saw palmetto jako součást multimodální léčby

Prostatický syndrom: Saw palmetto jako součást multimodální léčby

V časopise JU Open Plus, oficiálním časopise Americké urologické asociace (AUA), byla publikována metaanalýza shrnující přínosy extraktu ze saw palmetta (serenoa plazivá, Serenoa repens) při léčbě prostatického syndromu (prostatitidy). Do výběru byly zahrnuty studie hodnotící léčebné režimy, bezpečnost a účinnost saw palmetta při léčbě prostatického syndromu/syndromu chronické pánevní bolesti, které se zaměřily na porovnání se stávajícím léčebným režimem a placebem. Extrakt ze saw palmetta prokázal lepší úlevu od symptomů než placebo. Multimodální terapie, zejména léčba zahrnující extrakt ze saw palmetta spolu s antibiotiky, vykazovala při léčbě prostatického syndromu kategorie II i kategorie III lepší účinky. Ve srovnání s alfa-blokátory nebo 5-ARI byly výsledky nejednoznačné.

 

Prostatický syndrom postihuje 5 až 10 % mužů a je důvodem 25 % návštěv urologa. Často souvisí se symptomy dolních močových cest (lower urinary track symptoms, LUTS) nebo sexuální dysfunkcí doprovázenou bolestí a nepohodlím v pánevní oblasti.

Zdroje:

https://journals.lww.com/juop/fulltext/2024/02000/saw_palmetto_treatment_for_prostatitis__a.9.aspx?context=latestarticles

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna