Prostatická tkáň akumuluje až 10krát více zinku než ostatní buňky

Prostatická tkáň akumuluje až 10krát více zinku než ostatní buňky

Zinek je prvek, který se podílí na regulaci imunitního systému, genové expresi, energetickém metabolismu, transdukci signálu a má další strukturální funkce. Největší množství zinečnatých iontů, až 10× více než ostatní buňky, akumuluje prostatická tkáň. Nedostatek zinku, respektive významné snížení jeho hladiny, je odborníky nepřímo spojováno mimo jiné s rakovinou prostaty (protate cancer, PCa). I když podle shrnujícího článku publikovaného v časopise Nutriens není ještě toto téma dostatečně prozkoumáno, z dosud provedených studií vyplývá, že příčinou nižších hladin zinku v případech rakoviny prostaty je dysregulace transportních proteinů zinku (zejména ZnT a ZIP), metalothioneinu (MT) a transkripčních faktorů (např. RREB-1, ras responsive element binding protein-1).
Zhoubné nádory prostaty patřily podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) v České republice v roce 2018 k nejčastějším malignitám u mužů. Ročně je diagnostikováno přibližně 7 500 případů, což je 25 % všech nově diagnostikovaných zhoubných nádorů u mužů.

 

Zdroje:
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/5/1403/htm
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/6/1867/htm
https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2010-8/zinek-a-jeho-vztah-k-nadorum-prostaty-32567
https://www.uzis.cz/index.php?pg=aktuality&aid=8466

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna