Prospěšnost suplementace vitaminu E u pacientů s KVO

Prospěšnost suplementace vitaminu E u pacientů s KVO

Studie ukazují potenciál vitaminu E v prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění (Cardiovascular disease, CVD) a podporují tvrzení o potenciální prospěšnosti pravidelné suplementace u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním. K tomuto závěru dospěl shrnující článek publikovaný v roce 2022 ve speciálním čísle odborného časopisu Life. Článek zároveň zmiňuje důležitost zajištění dostatečného příjmu vitaminu C, A a K při jeho užívání.  

Vitamin E je vitamin rozpustný v tucích tvořený čtyřmi tokoferolovými a čtyřmi tokotrienolovými izomery. Tyto izomery jsou silnými antioxidanty, které pohlcují lipoperoxylové radikály. Vitamin E tak zabraňuje oxidaci LDL a vytváření pěnitých buněk (foam cells), a následně také tvorbě aterosklerotických lézí a aterosklerotických plátů. U α-tokoferolu byly zároveň prokázány protizánětlivé a antiaterotrombotické účinky díky ovlivnění funkce krevních destiček a srážlivosti. 

Zdroje:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S089158492100825X
https://www.mdpi.com/2075-1729/12/2/310/htm
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna