Přínosy kombinované suplementace vápníku a vitamínu D

Přínosy kombinované suplementace vápníku a vitamínu D

Kombinovaná suplementace vápníku a vitamínu D zvyšuje hustotu minerálů v kosti (bone mineral density, BMD) a suplementace vitamínu D (samostatně i v kombinaci s vápníkem) vede ke zvýšení hladiny 25(OH)D v séru. K tomuto závěru dospěl přehledový článek zaměřující se na jejich vliv na hustotu minerálů v kosti, hladiny vápníku a vitamínu D v séru a v krevní plazmě a na koncentraci markerů kostního metabolismu. Do zmiňovaného přehledu publikovaného v odborném časopise Diseases bylo zahrnuto celkem 26 randomizovaných dvojitě zaslepených studií.

Vápník a vitamin D jsou nezbytné pro udržení zdraví kostí a jejich nízký příjem a nedostatek pozitivně koreluje s výskytem osteoporózy.  Osteoporóza je systémové onemocnění skeletu s významnými negativními účinky na celkový zdravotní stav a kvalitu života včetně zvýšeného rizika osteoporotických (křehkých) zlomenin. Odhadovaný počet osob starších 50 let trpících osteoporózou v Evropě v roce 2019 činil přibližně 32 milionů, z toho 25,5 milionů jsou ženy a pouze 6,5 milionů muži. Zatímco se odhaduje, že v roce 2019 utrpělo osteoporotickou zlomeninu 4,28 milionů osob, v roce 2034 by mohl počet těchto zlomenin dosáhnout 5,34 milionů.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2079-9721/11/1/29

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna