Polysacharid z ženšenu pravého zvyšuje toleranci únavy

Polysacharid z ženšenu pravého zvyšuje toleranci únavy

Homogenní polysacharid APS-1 izolovaný z ženšenu pravého (Panax ginseng) může zvýšit toleranci únavy. K tomuto závěru dospěla studie prováděná na myších, jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise Journal of Ethnopharmacology. Cílem zmiňované studie bylo nalézt homogenní polysacharid s nejvýraznějším protiúnavovým účinkem. Za tímto účelem byl poprvé extranován, izolován a strukturně identifikován polysacharidový monomer z ženšenu pravého. Podle studie APS-1 významně prodloužil dobu tolerance únavy, zmírnil mimo jiné akumulaci laktátdehydrogenázy (LDH) a dusíku močoviny v krvi (BUN), zvýšil aktivitu superoxiddismutázy (SOD) a katalázy (CAT), zmírnil oxidační poškození způsobené malondialdehydem (MDA), měl vliv na regulaci glykolýzy a zmírnil kontrakci svalových vláken. Autoři studie dospěli k závěru, že mechanismus účinku APS-1 může souviset s aktivací signální dráhy osy AMPK (AMP-aktivovaná proteinkináza).

Za hlavní příčinu únavy se v současné době považuje hromadění metabolitů, oxidační poškození, poškození buněčné struktury a dysfunkce imunitního systému. Ženšen se tradičně používá ke zmírnění únavy, dále k posílení imunity a jako součást anti-aging medicíny a prevence aterosklerózy.

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874122008704

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna