Po prodělání covidu-19 je třeba korigovat hladinu hořčíku

Po prodělání covidu-19 je třeba korigovat hladinu hořčíku

U pacientů trpících postcovidovým syndromem je pro jejich úplné zotavení nezbytné vyhodnotit hladinu hořčíku a v případě potřeby ji korigovat. K tomuto závěru dospěli autoři odborného článku publikovaného v časopise Medicina.

Hořčík se podílí na regulaci zánětlivých procesů na úrovni cév a plicních alveolů i na koagulaci a udržení cévního tonu. Jeho nedostatek může při onemocnění covidem-19 zvýšit riziko zánětlivé cytokinové bouře (hypercytokinemie), poškození cévního endotelu a koagulační kaskády. V důsledku toho může homeostáza hořčíku ovlivňovat vnímavost a reakci na SARS-CoV-2.

Nedostatek hořčíku obvykle mimo jiné způsobuje psychiatrické příznaky jako jsou úzkost, nespavost, přecitlivělost, deprese, bolesti hlavy, závratě a třes, tedy symptomy, které se mohou vyskytovat u postcovidového syndromu. Podle epidemiologických studií má velké procento osob po onemocnění covidem-19 (od 10 % u osob se zdokumentovanou infekcí až po 50–80 % u hospitalizovaných osob) 3 měsíce po potvrzené infekci SARS-CoV-2 nebo pravděpodobné infekci alespoň jeden příznak, který nelze vysvětlit alternativní diagnózou. Mezi běžné známky syndromu patří také únava, dušnost a kognitivní dysfunkce, které vedou ke snížení kvality života.

Zdroje:

https://www.mdpi.com/1648-9144/59/2/279

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna