Piperin v léčbě Parkinsonovy nemoci

Piperin v léčbě Parkinsonovy nemoci

Piperin, alkaloid obsažený zejména v pepři, a jeho úloha při regulaci signální dráhy autofagie střeva a mozku za účelem snížení hladiny alfa-synukleinu v tlustém střevě i v substantia nigra potkanů s indukovanou Parkinsonovou nemocí byl předmětem studie, jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise Journal of Ethnopharmacology. Podle závěrů piperin zlepšil autonomní pohybové a gastrointestinální dysfunkce, snížil agregaci patologického alfa-synukleinu (α-Syn) a zmírnil úbytek dopaminergních neuronů u potkanů s Parkinsonovou nemocí vyvolanou 6-hydroxydopaminem (6-OHDA). Piperin jako složka modulující autofagii tak může být průlomem k překonání omezení stávajících strategií léčby Parkinsonovy nemoci.

U piperinu je zkoumáno mnoho biologických vlastností včetně neuroprotektivních, antialergických, antimikrobiálních, protinádorových, antioxidačních, protizánětlivých, antidiabetických a antiepileptických účinků, dále se jedná například o kardioprotektivní a antiagingový vliv. 

 

Zdroje:

https://jag.journalagent.com/tji/pdfs/TJI_12_2_1_8.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874123014988

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna