Pacientům s očními onemocněními prospívá vitamin E

Pacientům s očními onemocněními prospívá vitamin E

Klinické studie naznačují, že užívání suplementů obsahujících vitamin E může být přínosné pro pacienty trpící středně těžkou a těžkou formou věkem podmíněné makulární degenerace (age-related macular degeneration, AMD). Vyplývá to z článku publikovaného v odborném časopise Free Radical Biology and Medicine.

Výživa má velmi významný vliv na zdraví očí a vitaminy mohou zabránit, nebo zpomalit riziko očních onemocnění jako jsou věkem podmíněná makulární degenerace, glaukom, diabetická retinopatie nebo šedý zákal. Studie v této souvislosti zdůrazňují antioxidační, protizánětlivé, antiapoptotické a neuroprotektivní účinky vitaminu E. Koncentrace vitaminu E je nejvyšší uvnitř retinálního pigmentového epitelu (retinal pigment epithelium, RPE) a dále pak ve fotoreceptorických buňkách. Ve srovnání s ostatními orgány je oko vůči oxidačnímu stresu velmi citlivé a narušení rovnováhy mezi volnými radikály a antioxidanty může vést k buněčné smrti fotoreceptorických buněk a k degenerativním onemocněním.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9114494/

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna