Pacienti s diabetem 2. typu mají sníženou hladinu vitaminu K2

Pacienti s diabetem 2. typu mají sníženou hladinu vitaminu K2

Souvislostí mezi hladinou vitaminu K2 a glykémií u pacientů s diabetem mellitem 2. typu (T2DM) se zabývala studie, jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise Indian Journal of Endocrinology and Metabolism. Studie se zúčastnilo 90 pacientů ve věku od 20 do 65 let, z nichž u 60 byl diagnostikován T2DM a 30 tvořilo kontrolní skupinu. Výsledky studie ukázaly, že u pacientů s diabetem 2. typu byla hladina vitaminu K2 v séru významně nižší, a to zvláště v případech nekompenzovaného diabetu s hladinou glykovaného hemoglobinu v krvi (HbA1c) vyšší než 53 mmol/mol (7 %). Tento výsledek naznačuje existující souvislost mezi hladinou vitaminu K2 a stavem glykémie u pacientů s T2DM.

Vitamin K snižuje riziko diabetu mellitu 2. typu a metabolického syndromu díky své schopnosti zvýšit citlivost organismu na inzulin a vlivu na metabolismus glukózy. Mechanismus účinku K2 je založený na vlivu tohoto vitaminu na hladiny osteokalcinu a adiponektinu a na jejich spojení s kontrolou glykémie a s citlivostí na inzulin. Vitamin K2 má zároveň protizánětlivé účinky a snižuje hladinu lipidů v krvi. 

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9162250/

https://www.wellion.cz/cs/Cukrovka/hba1c/Prevodni_tabulka/

 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna