Omega-3 mohou pomoci v boji proti demenci zapříčiněné věkem a Alzheimerovou chorobou

Omega-3 mohou pomoci v boji proti demenci zapříčiněné věkem a Alzheimerovou chorobou

Demenci řadíme mezi nejčastější onemocnění pacientů vyššího věku. Jedná se o získanou generalizovanou progresivní poruchu charakterizovanou poklesem kognitivních funkcí, snížením intelektu a zhoršením paměti. Dle odhadů trpí tímto onemocněním asi 2-5% lidí nad 65 let. Ve věku 80 let je to pak asi 20% populace. V polovině případů je příčinou Alzheimerova choroba, kterou řadíme mezi atroficko-degenerativní onemocnění mozku. Mezi další příčiny, které mají vliv na rozvoj demence, řadíme faktory ischemicko-vaskulární, metabolické, infekční nebo toxické. Je nutné říci, že toto onemocnění nepatří do obrazu fyziologického stárnutí, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale odráží patologii mozkové kůry a podkoří. Navzdory řadě proběhlých výzkumů nadále neexistuje lék, který by vyléčil nebo zastavil progresi těchto chorob. Již probíhající nemoc můžeme ovlivnit jen velmi stěží a proto je důležité snažit se jí předcházet. Prevencí by pak měla být dostatečná fyzická aktivita, mentální stimulace, společenské zapojení a správné stravovací návyky, jejichž součástí je dostatečný příjem ovoce, zeleniny a omega-3 mastných kyselin. Nadějná je právě prevence pomocí omega-3 mastných kyselin, které mají neuroprotektivní a protizánětlivý efekt a jsou prekurzory některých neurotransmiterů. Ve stravě je zejména důležité dodržet správný poměr omega 3 a 6 mastných kyselin. Omega-6 mastné kyseliny jsou běžnou součástí řady průmyslově vyráběných potravin. Obvykle tedy nemáme v jídelníčku problém s jejich nedostatkem, ale naopak nadbytkem. Většina lidí pak strádá množstvím omega-3 mastných kyselin, obsažených zejména v tučných mořských rybách. Mozková tkáň je složena z velkého množství fosfolipidů, které se vyznačují zejména vysokým obsahem PUFA (omega-3 a omega-6 mastných kyselin). Přítomnost PUFA v membránách neuronů zvyšuje jejich fluiditu a tím i přenos signálu mezi nervovými buňkami. Mastné kyseliny také působí na dopaminergní, serotonergní a cholinergní neurotransmisi, ovlivňují receptory, iontové kanály a některé enzymy.

Jak už bylo zmíněno výše, Alzheimerova choroba má původ v neurodegeneraci, jejíž příčina ale není zcela jasná. Pravděpodobně se jedná o kombinaci řady faktorů - zánět, oxidační stres, kumulace amyloidu β nebo tau proteinu. Ze studií víme, že PUFA jsou protektivním faktorem řady z těchto dějů. Příkladem může být up-regulace exprese některých genů, která nepřímo vede k modulaci fosforylace tau proteinu nebo snížení
produkce a kumulace amyloidu β vlivem působení DHA (kyselina dokosahexaenová, omega-3 mastná kyselina).

Ze studií zabývajících se tímto tématem vyplývá, že u pacientů, kteří začali vykazovat některé z příznaků demence, a byl jim ve stravě zvýšen příjem omega-3 mastných kyselin, došlo ke zlepšení kognitivních funkcí. Nicméně u pacientů s již rozvinutým pokročilým onemocněním nedochází, dle současných poznatků, ani při dlouhodobém užívání omega-3 mastných kyselin k signifikantnímu zlepšení kognitivních funkcí. Důležité proto je, snažit se, zdravým životním stylem, správnou skladbou jídelníčku, mentální a společenskou stimulací, o prevenci těchto onemocnění.

 

Zdroje:
Doc. MUDr. Roman Jirák, CSc., Vliv omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin na psychické poruchy, Česk. a slov. psychiat., 2007,
[cit. 2021-09-18]. Dostupné z:http://www.cspsychiatr.cz/dwnld/CSP_2007_8_420_426.pdf
MUDr. Kateřina Sheardová, Současné možnosti terapie demencí, význam nefarmakologických intervencí, Psychiatrie pro praxi, 11.3.2011, [cit.
2021-09-18]. Dostupné z: https://www.psychiatriepropraxi.cz/pdfs/psy/2011/03/11.pdf
Doc. MUDr. Roman Jirák, CSc., Diagnostika a terapie Alzheimerovy choroby, Neurologie pro praxi, 10.4.2008, [cit. 2021-09-18]. Dostupné z:
https://www.neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2008/04/10.pdf
Doc. MUDr. Vladimír Pidrman, Ph.D., Demence - 1. část Diagnostika a diferenciální diagnostika, Medicína pro praxi, 10.2.2007, [cit. 2021-09-18].
Dostupné z: https://solen.cz/pdfs/med/2007/02/10.pdf
Mgr. Zdeňka Klusáčková, Úloha mastných kyselin v rozvoji Alzheimerovy choroby, Klinická biochemie a metabolismus, 3/2012, [cit. 2021-09-18].
Dostupné z: http://www.cskb.cz/res/file/KBM-pdf/2012/2012-3/KBM12-3-Klusackova-182.pdf
J. Thomas, C.J. Thomas, J. Radcliffe, C. Itsiopoulos, Omega-3 fatty acids in early prevention of inflammatory neurodegenerative disease: A focus
on Alzhemer’s disease, Biomed research international, 2.8.2015, [cit. 2021-09-18]. Dostupné z:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4537710/
Greg M. Cole Ph. D., Qiu-Lan Ma M.D. Ph.D., Sally A. Frautschy Ph.D., Omega-3 fatty acids and dementia, HHS Public Access, 12.6.2009, [cit.
2021-09-18]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4019002

MUDr. Anna-Marie Ďugová

MUDr. Anna-Marie Ďugová

Profil zdravotníka
Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna
image/svg+xml ? image