Omega-3 mastné kyseliny jsou pro naše zdraví nezbytné – jaké jsou ale nejlepší?

Omega-3 mastné kyseliny jsou pro naše zdraví nezbytné – jaké jsou ale nejlepší?

O tom, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou pro náš zdravý život nezbytné, již dnes nikdo nepochybuje. Jak ale v široké nabídce nejrůznějších produktů vybrat ten nejlepší? Pro přehlednou orientaci začněme od začátku. Omega-3 (ω-3) nenasycené mastné kyseliny (MK) jsou skupinou nenasycených MK, které si savci nedokáží v těle syntetizovat, proto je musí dodávat potravou. Výzkum vlivu omega-3 nenasycených MK na lidské zdraví trvá již téměř 100 let. Tyto mastné kyseliny patří do veliké rodiny mastných kyselin,  které se vyskytují v našem těle buď volné (free fatty acids - FFA), nebo jsou součástí lipidů. Jako takové jsou součástí řady buněčných i orgánových struktur především v CNS a cévách a v určité podobě ve všech buňkách. Jejich metabolismem se uvolňuje velké množství energie, která je potřebná pro správnou funkci všech buněk lidského těla. Účastní se na buněčném dýchání a jsou součástí metabolických řetězců všech živin. Život bez nich by nebyl možný. Z hlediska správné výživy a skladby potravy pak MK rozdělujeme na esenciální (tělo je neumí syntetizovat, musíme je dodávat potravou) a neesenciální, které si buňky těla dokáží samy vytvořit. Mezi MK, které je nutné tělu dodávat (esenciální, nepostradatelné), patří kyselina linolová ω-6,  přítomná především v rostlinných olejích s prozánětlivými účinky, kyselina arachidonová ω-6,  prekurzor biologicky aktivních látek uplatňujících se při krevním srážení, regulaci prokrvení orgánů a při zánětu, kyselina alfa-linoleová ω-3 MK, která je přítomná především ve lněných a chia semínkách a kyseliny eikosapentanová a dokosahexanová obsažené v rybách a mořských živočiších. Mezi jejich hlavní přednosti patří to, že snižují hladinu cholesterolu a triacylglycerolů (TAG) v těle a omezují tak riziko kardiovaskulárních onemocnění, mají protizánětlivé účinky s posilujícím vlivem na imunitní systém, jejich pravidelný příjem zlepšuje glukozovou toleranci a zlepšuje kognitivní funkce, především paměť  a vybavování si informací. Tyto esenciální omega-3 MK jsou obsaženy především v rybách - losos, makrela, sleď, pstruh. Obsahují je vlašské ořechy, řepka, sója a jejich oleje. Kolik a čeho bychom tedy měli ideálně jíst? Jednoduchá odpověď neexistuje, každý člověk je jiný, má odlišný metabolismus. Studie prokázaly, že optimální je konzumace omega-3 MK v množství 1–3 g za den anebo 2x týdně zařadit do jídelníčku rybu. Tolik obecně k omega-3 mastným kyselinám a jejich důležitosti pro náš organismus.

Podle čeho tedy vybírat? Na našem trhu je volně k dispozici velké množství nejrůznějších potravinových doplňků s obsahem rybího oleje, omega-3 mastných kyselin a v poslední době i uměle vytvořených etylesterů. Je mezi těmito látkami rozdíl? Ano je a významný! Přírodní rybí olej se vyrábí z tuku obsaženého ve tkáních ryb (losos, sleď, makrela, sardinka). Je tvořen především esenciálními, tedy těmi, které si naše tělo nedokáže vytvořit,  omega-3 nenasycenými MK, které jsou pro náš život nezbytné. Zajímavostí je, že ani tyto ryby si je nedokáží samy syntetizovat a získávají je především z planktonu. Dalšími důležitými látkami obsaženými v rybím oleji jsou v tucích rozpustné vitamíny A a D. Triacylglyceroly (TAG) jsou směsi glycerolu a mastných kyselin a jsou hlavní složkou rostlinných olejů a živočišných tuků. Tvoří více než 90% všech tuků přijatých potravou. Představují především zásobárnu energie a jsou nezbytnou součástí všech buněčných membrán, elektrickou izolací obalu nervových buněk a patří mezi  významná rozpouštědla pro organismus nezbytných látek.  Slouží i jako stavební kameny celé řady dalších pro tělo potřebných látek. Etylestery (EE) jsou naproti tomu ryze syntetické, laboratorně vytvořené látky. Jsou to umělé alternativy živočišných tuků. Vyrábí se především proto, aby se rybí olej zbavil všech nežádoucích příměsí a aby mohl být koncentrovanější – aby obsahoval více (více než 50%) omega-3 MK. Rybí olej s obsahem etylesterů se podstatně obtížněji a pomaleji vstřebává než přírodní rybí olej s obsahem triacylglycerolů. Nejlepším zdrojem a formou omega-3 mastných kyselin je tedy přírodní rybí olej s obsahem triacylglycerolů. Mnohem lépe se vstřebává (až 4x) a jeho podání je bezpečné i pro děti.  

               A jaký produkt s obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin je tedy nejlepší? Řekli jsme si, že esenciální omega-3 MK jsou obsaženy především v rybách - losos, makrela, sleď, pstruh. Studie prokázaly, že nejkvalitnější rybí olej se získává z divoce žijícího lososa. Losos patří mezi tučné ryby, podíl tuku u něj dosahuje i více než 10% celkové hmotnosti. Způsob jeho života i složení jeho potravy zajišťuje, že rybí olej obsahuje dostatek přirozených antioxidantů a že není kontaminován těžkými kovy, přítomnými v játrech některých déležijících ryb. Omega-3 nenaycené MK obsahuje ve zvýšené koncentraci oproti jiným rybám. Rybí olej z divoce žijícího lososa je tedy na obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin nejen nejbohatší, ale díky přirozené podobě se velmi snad vstřebává a také snadno metabolizuje a tedy efektivně využívá všemi buňkami lidského těla. Vyšší obsah lososového rybího oleje a tím i omega-3 nenasycených MK v každé kapsli zajistí přiměřené denní dávkování a efektivní doplňování těchto nezbytných a důležitých látek pro náš zdravý život.

prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA

prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA

Profil zdravotníka
Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna