Omega 3 mastné kyseliny a Parkinsonova nemoc

Omega 3 mastné kyseliny a Parkinsonova nemoc

Parkinsonova nemoc je chronické nevyléčitelné neurodegenerativní onemocnění charakteristické ztrátou dopaminergních neuronů v mozku. Projevy tohoto onemocnění dělíme na motorické a nemotorické. Do první skupiny řadíme například poruchy hybnosti, bradykineze a hypokineze, tremor či rigiditu. Nemotorické příznaky mají výrazný vliv na kvalitu života pacientů. Jedná se o bolesti, deprese, únavu, kognitivní poruchy, demenci, ale také poruchy spojené s defekací a močením, poruchy zraku nebo zhoršení čichu.

Řada funkcí mozku je do jisté míry ovlivněna přísunem živin, mezi které patří i omega-3 polynenasycené mastné kyseliny. Ty jsou součástí plazmatických membrán a mají vliv na jejich funkčnost. Ovlivňují integritu a plasticitu synapsí a v konečném důsledku i kognitivní funkce mozku.

Vliv suplementace omega 3 mastných kyselin na toto onemocnění zkoumala řada studií. V jedné z nejvýznamnější z nich byly porovnávány 2 skupiny respondentů o celkovém počtu přes 130 000. Výsledkem bylo zjištění, že lidé, kteří pravidelně zařazují do jídelníčku ryby, ovoce a zeleninu mají významně nižší riziko rozvoje Parkinsonovy nemoci oproti lidem stravujícím se nezdravě.

Kanadská studie z roku 2007 popisuje pokus na myších, kdy část hlodavců byla po dobu 10 měsíců krmena stravou obohacenou o omega-3 mastné kyseliny. Po stanovené době byla všem myším aplikována látka, která způsobuje obdobné poškození mozku jako u Parkinsonovy nemoci. U myši, jejichž krmivo obsahovalo omega-3 mastné kyseliny, došlo ke ztrátě menšího počtu buněk a tím k menšímu poškození mozku.

Myslet si ale, že dietní opatření povedou k léčbě neurodegenerativních onemocnění by bylo velkou chybou. Omega 3 mastné kyseliny mají protizánětlivý efekt a mohou vést zejména ke snížení incidence nemotorických příznaků, mezi které patří například deprese. Tuto tezy podporují také studie, založené na podávání DHA a EPA u pacientů s již probíhající Parkinsonovou chorobou. U nemocných, jímž byly omega 3 mastné kyseliny podávány, došlo k snížení skóre na Hamiltonově stupnici hodnocení deprese (tedy zlepšení stavu) o polovinu ve srovnání s placebo užívající skupinou. Léčba však neměla žádný podstatný vliv na motorické projevy této nemoci.

Závěrem lze tedy říci, že zařazení omega 3 mastných kyselin do jídelníčku pacientů s Parkinsonovou chorobou může vést ke zlepšení nemotorických projevů, zejména pak depresí. Suplementace těchto kyselin ve stravě v rámci prevence je dle výsledků studií nadějná, vzhledem k jejich protizánětlivým a metabloickým vlastnostem.


Zdroje:
Parkinson-help z.s. [cit. 2022-08-13]. Dostupné z: https://www.parkinson-help.cz/nemotoricke
Parkinsonova nemoc: příznaky, web nzip.cz, [cit. 2022-08-13]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1126-parkinsonova-nemoc-priznaky
Rosella Avallone, Omega-3 fatty acids and neurodegenerative disease:New evidence in clinical trials, International Journal of Molecular Science,
30. 08. 2019, [cit. 2022-08-13]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6747747/
Louise Chang, Omega-3 fatty acids vs. Parkinsons, 30. 11. 2007, [cit. 2022-08-13]. Dostupné z:
https://www.webmd.com/parkinsons-disease/news/20071130/omega-3-fatty-acids-vs-parkinsons
Laval university, Omega-3 Fatty Acids Protect Against Parkinsons, Study Says, ScienceDaily, 26. 11. 2007, [cit. 2022-08-13]. Dostupné z:
https://www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071126110453.htm

MUDr. Anna-Marie Ďugová

MUDr. Anna-Marie Ďugová

Profil zdravotníka
Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna