Omega-3 jako součást prevence respiračních virových infekcí

Omega-3 jako součást prevence respiračních virových infekcí

Závěry analýzy naznačují, že konzumace většího množství omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem (EPA a DHA) by měla být součástí strategie snižování dopadu pandemie SARS-CoV-2 a budoucích epidemií respiračních virových infekcí. Analýza, jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise American Journal of Clinical Nutrition, využívala britskou prospektivní populační kohortu přibližně 500 tisíc osob. Z té bylo zařazeno k posouzení přes 110 tisíc. Výsledky naznačují, že vyšší hladina DHA je spojena s nižším rizikem pozitivního testování na virus SARS-CoV-2, hospitalizace a úmrtí na onemocnění COVID-19.

Omega-3 mastné kyseliny včetně DHA mají četné protizánětlivé účinky a mohou snižovat riziko progrese onemocnění COVID-19 do závažnějšího stavu. DHA je zároveň prekurzorem specializovaných proresolučních mediátorů (SPM), přičemž u některých byla prokázána prospěšnost v modelech respiračních onemocnění a infekcí u hlodavců.

 

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9972879/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2020.624657/full

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna