Omega-3 jako podpůrná terapie u dětí s poruchami chování i depresivními sklony

Omega-3 jako podpůrná terapie u dětí s poruchami chování i depresivními sklony

Podle studie publikované v odborném časopise Journal of Dietary Supplements má užívání omega-3 nenasycených mastných kyselin v dětském věku podíl na zlepšení kvality života a duševního zdraví. Zmiňovaná studie se zaměřila na děti s poruchami chování, které se projevovaly například zvýšenou nepozorností, nervozitou, hyperaktivitou a/nebo špatným školním prospěchem. Jako součást péče o pacienty byly zařazeny omega-3 mastné kyseliny (její účinné složky kyselina dokosahexaenová, DHA, a kyselina eikosapentaenová, EPA). Výsledky po 3 měsících ukázaly statisticky významné zlepšení všech kategorií skóre SDQ (Strengths and Difficulties Questionnaire), při současném zvýšení hodnot kvality života (QOL) a snížení zdravotních obtíží, zejména hyperaktivity a poruchy pozornosti.
Nedávná slovenská studie pak zkoumala vliv příjmu omega-3 nenasycených mastných kyselin na depresivní poruchy v dětském věku a u adolescentů. Zlepšení psychického stavu u dětí ve skupině, která užívala Omega 3 mastné kyseliny vedlo k závěru, že omega-3 mastné kyseliny mohou být v tomto směru účinnou adjuvantní (podpůrnou) terapií. Protože dostatečný příjem omega-3 přispívá k normální činnosti mozku, jsou důležité nejen jako součást péče o děti s poruchami chování, ale také jako součást prevence jejich vzniku. 

 

 

Zdroje:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19390211.2018.1481165
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5497377/pdf/13034_2017_Article_167.pdf 
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna