Omega 3 hrají významnou roli při vývoji CNS dětí

Omega 3 hrají významnou roli při vývoji CNS dětí

Kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA) jsou důležité pro formování mozku dětí v různých věkových obdobích, uvádí autoři článku publikovaného v odborném časopise International Journal of Food Properties. Skupina omega 3 vícenenasycených mastných kyselin hraje klíčovou roli při fungování centrální nervové soustavy a kyselina dokosahexaenová má významný vliv na vývoj mozku. Omega 3 jsou také důležité pro psychomotorický vývoj, včetně koordinace oko–ruka a přenosu nervových signálů. 

Suplementace omega 3 zlepšuje kognitivní schopnosti dětí, jejich paměť, chování, náladu a ovlivňuje také riziko vzniku onemocnění, jako jsou Alzheimerova choroba, epilepsie, schizofrenie, deprese, Parkinsonova choroba, ADHA nebo poruchy autistického spektra. Nízká hladina DHA v krvi je spojována s výkyvy nálad, problematických chováním, agresivitou, zhoršenou schopností čtení a zapamatování si a s problémy se spánkem.

Zdroje:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2022.2070642
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna