Omega-3 a svaly, kosti

Svaly a kosti tvoří společně s vazy a klouby pohybový aparát umožňující lokomoci. Schopnost pohybu a jeho kvalita jsou jedním ze základních aspektů ovlivňujících kvalitu života člověka.

Omega-3 a svaly, kosti

Svaly

Svaly jsou elastickou kontraktilní složkou pohybového systému a jejich struktura umožnuje umožňuje stažení a  následnou relaxaci. Impulz ke kontrakci svalu je veden nervovým vláknem. Svaly v lidském těle můžeme rozdělit do tří skupin na základě jejich mikroskopické struktury, inervace a současně i funkce – příčně pruhovaný, hladký a srdeční sval. Hladké svalstvo tvoří stěny některých orgánů, útrob a cév a  je inervováno vegetativním nervovým systémem, není tedy vůlí ovladatelné. Srdeční svalstvo (myokard) je tvořeno speciálními svalovými buňkami (kardiomyocyty), kombinuje v sobě vlastnosti kosterního i hladkého svalu a je vůlí neovladatelné. 

Součástí pohybového systému je svalovina příčně pruhovaná neboli kosterní. Je řízena míšními a  mozkovými nervy, jedná se tedy o svalstvo ovladatelné vůlí. Příčně pruhované svaly se upínají na kosti a zajišťují pohyb jednotlivých částí těla vůči sobě i pohyb těla samotného. Příčné pruhování tohoto typu svalového vlákna je viditelné pod mikroskopem a je dáno specifickým uspořádáním jednotlivých kontraktilních elementů. Kosterní svalstvo pak podle jeho funkce můžeme dále rozdělit na svalstvo pomalé, které je uzpůsobeno vytrvalé dlouhodobé práci o nižší síle, a svalstvo rychlé, které vykazuje velkou sílu a rychlost kontrakce, výdrž je však menší. 

Kosterní sval je značně plastická tkáň, která rychle reaguje na zátěž. Dochází k hypertrofii svalových vláken, zlepšení prokrvení svalu, aktivaci řady enzymů, které pak pozitivně ovlivňují metabolismus v rámci svalové buňky. Schopnost svalové tkáně adaptovat se na zvýšenou zátěž může být modifikována nutričním stavem svalu. V rámci pokusů na buněčných kulturách a zvířecích modelech bylo prokázáno, že omega-3 mastné kyseliny mohou ovlivnit metabolismus svalové buňky a její kontrakční schopnost. V Podle některých studiích zlepšily omega-3 mastné kyseliny také zlepšily odezvu svalu na fyzický trénink. Na úrovni klinických studií však byly výsledky často nejednoznačné. V klinické studii z roku 2012 bylo prokázáno, že suplementace omega-3 v kombinaci s vytrvalostním tréninkem může u  starších pacientů zlepšit funkci svalu. Pokud však probandi užívali pouze omega-3 mastné kyseliny, tak ke zlepšení kontraktilní funkce nedošlo. 

Kosti

Kost je tvrdá mineralizovaná pojivová tkáň, která představuje opornou část pohybového aparátu. Kosti dohromady vytvářejí kostru, na kterou se upínají svaly a šlachy. Kost se v porovnání se svalem jeví jako rigidní struktura, ale tato premisa je však nesprávná. Kostní tkáň podléhá neustálé dynamické přestavbě, novotvorbu kostí zajišťují specifické buňky osteoblasty a odbourávání kosti kostí pak osteoklasty. Kost se neustále remodeluje a přizpůsobuje se zátěži, tahům a tlakům, které na ni působí. Nejsilnější jsou tedy kosti v místě úponu často používaných svalů. V průběhu lidského života kostní hmota stoupá asi do 25  let věku, kdy dosáhne svého maxima. Toto maximum je dáno zejména aktivní svalovou hmotou a  celkovou hmotností jedince. Následujících pár let je kostní metabolismus vyrovnaný – osteoprodukce a osteoresorbce osteoresorpce jsou v rovnováze. Asi od 30 let věku pak postupně začíná převažovat resorbce resorpce kostní tkáně. Metabolismus kosti je řízen hormonálně, ovlivňován je pak mechanickou zátěží a hladinou vápníku a fosfátu. Pro zpomalení odbourávání kostní tkáně je zásadní adekvátní mechanická zátěž kosti a správná výživa. 

Omega-3 mastné kyseliny mohou kostní metabolismus ovlivnit několika mechanismy. Mají vliv na homeostázu vápníku, ovlivňují aktivitu osteoblastů, inhibují prozánětlivé působky. Pozitivní efekt na kostní metabolismus byl prokázán v in vitro studiích a studiích na zvířecích modelech. V klinických studiích však výsledky nejsou jednoznačné.

 

Zdroje: 
JEROMSON, Stewart, Iain J. GALLAGHER, Stuart D. R. GALLOWAY a D. Lee HAMILTON. Omega-3 Fatty Acids and Skeletal Muscle Health. US National Library of Medicine: Marine Drugs [online]. 19. 10. 2015 [cit. 2021-10-13]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663562/
FONTANA, Josef a Petra LAVRÍKOVÁ. Metabolismus a remodelace kostní tkáně. Funkce buněk a  lidského těla: Multimediální skripta [online]. [cit. 2021-10-13]. Dostupné z: http://fblt.cz/skripta/iv-pohybova-soustava/3-metabolismus-a-remodelace-kostni-tkane/
KAJARABILLE, Naroa, Javier DÍAZ-CASTRO, Silvia HIJANO, Magdalena LÓPEZ-FRÍAS, Inmaculada LÓPEZ-ALIAGA a Julio J. OCHOA. A New Insight to Bone Turnover: Role of -3 Polyunsaturated Fatty Acids. The Scientific World Journal [online]. 4. 10. 2013 [cit. 2021-10-13]. Dostupné z: https://www.hindawi.com/journals/tswj/2013/589641/
MAGGIO, M, A ARTONI, F LAURETANI, L BORGHI, A NOUVENNE, G VALENTI a G P CEDA. The impact of omega-3 fatty acids on osteoporosis. Current Pharmaceutical Design [online]. 2009 (15) [cit. 2021-10-13]. Dostupné z: doi:10.2174/138161209789909728

MUDr. Pavla Trulíková - Kochová

MUDr. Pavla Trulíková - Kochová

Profil zdravotníka
Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna