Omega-3 a metabolický syndrom

Omega-3 a metabolický syndrom

Metabolický syndrom je soubor nemocí či stavů, které výrazně zvyšují riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Pod toto souhrnné označení patří následujících pět rizikových faktorů: vysoká hladina triacylglycerolů v krvi, nízká hladina HDL cholesterolu, porucha glukózové homeostázy, nadváha či obezita abdominálního typu, zvýšený krevní tlak. V některých pramenech je tento soubor označován také jako syndrom X nebo Raven syndrom. Ke splnění diagnózy jsou potřeba alespoň 3 z těchto 5 kritérií uvedených v tabulce. V souvislosti s patogenezí kardiovaskulárních onemocnění se k metabolickému syndromu často přiřazuje i obecně prozánětlivý a prokoagulační stav.

Definice metabolického syndromu dle Harmonizing definition of Metabolic syndrom (2009)

Zvýšený obvod pasu    ≥ 102 cm u mužů, ≥ 88 cm u žen
Zvýšené triglyceridy    ≥ 1,7 mmol/l nebo specifická léčba
Snížený HDL cholesterol    < 1,0 mmol/l u mužů nebo specifická léčba , < 1,3 mmol/l u žen nebo specifická léčba
Zvýšený krevní tlak    STK ≥ 130 mmHg a/nebo DTK ≥ 85 mmHg nebo specifická léčba
Zvýšená glykémie na lačno    ≥ 5,6 mmol/l nebo porušená glukózová tolerance nebo diabetes mellitus 
2. typu

Prevalence metabolického syndromu je ve vyspělých zemích včetně České republiky vysoká – 1/3 mužů, 1/4 žen. Sledování a následná léčba těchto faktorů představuje důležitý preventivní krok, neboť jedinci s metabolickým syndromem mají 2–3× vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění. Kardiovaskulární nemoci jako akutní infarkt myokardu, ischemická choroba srdeční či cévní mozková příhoda představují velmi závažná, potenciálně život ohrožující onemocnění, která limitují kvalitu života nemocného a často vedou až k invaliditě. Přítomnost metabolického syndromu také zvyšuje riziko rozvoje diabetu, a to až 5× ve srovnání s klienty bez těchto rizikových faktorů. Diabetes pak negativně působí na všechny orgánové soustavy a jeho komplikace mohou být dalekosáhlé od selhání ledvin přes ztrátu končetiny, onemocnění kardiovaskulární až po těžkou poruchu zraku. 

Na rozvoji metabolického syndromu se podílejí jak genetické faktory a vlivy zevního prostředí, tak zejména faktory životního stylu. Léčba základních jednotek metabolického syndromu patří do rukou lékaře. Ve většině případů se neobejde bez farmakoterapie. Co se však týče nefarmakologických opatření, nejzásadnější je změna životního stylu. Základem je snížení hmotnosti, kterého nedosáhneme bez pravidelné pohybové aktivity a změny v jídelníčku. Je nutné omezení spotřeby alkoholu a soli, zvýšení příjmu ovoce a zeleniny. Velmi důležité je také přestat kouřit. Benefitem může být zvýšení přísunu omega-3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na jednotlivé komponenty metabolického syndromu. Dle některých studií jsou omega-3 mastné kyseliny schopny snížit hladinu triglyceridů v séru až o 50 %. V těchto studiích však byly podávány dávky omega-3 několikanásobně přesahující běžně doporučené množství. Dostatečný přísun omega-3 kyselin pomáhá zvyšovat hladinu HDL cholesterolu, který na kardiovaskulární aparát působí protektivně. Při suplementaci DHA a EPA byl také zaznamenán pokles krevního tlaku v řádech několika torrů. Dále mohou omega-3 mastné kyseliny vést ke snížení glykovaného hemoglobinu, což je základní ukazatel dlouhodobé kompenzace diabetu. 

 

 

Zdroje:
Kasper, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. 11. vydání. Mnichov: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-4533-6. 
Nussbaumerová, Barbora. Léčba hypertenze u metabolického syndromu – update 2019. Vnitřní lékařství. 2020, 66(1), 10–14. ISSN 0042-773X.

Nestel PJ, Connor WE, Reardon MF, et al. Suppression by diets rich in fish oil of very low density lipoprotein production in man. J Clin Invest 1984; 74:82.
\\192.168.0.10\contents\hypertriglyceridemia\abstract\150
Miller PE, Van Elswyk M, Alexander DD. Long-chain omega-3 fatty acids eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid and blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Hypertens 2014; 27:885.

Wu JH, Micha R, Imamura F, et al. Omega-3 fatty acids and incident type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Br J Nutr 2012; 107 Suppl 2:S214.

O'Mahoney LL, Matu J, Price OJ, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids favourably modulate cardiometabolic biomarkers in type 2 diabetes: a meta-analysis and meta-regression of randomized controlled trials. Cardiovasc Diabetol 2018; 17:98.

MUDr. Pavla Trulíková
MUDr. Marcel Koch

 


 

 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna