OMEGA-3 A KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ

OMEGA-3 A KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ

Kardiovaskulární onemocnění jsou hlavní příčinou úmrtí v České republice. Jedná se o početnou skupinu chorob, jejichž společným patofyziologickým podkladem je aterosklerotické postižení cévní stěny. Dle lokalizace takto postižených cév pak vznikají jednotlivá onemocnění. Nejčastější to jsou ischemická choroba srdeční postihující srdeční svalovinu s možným vyústěním až k akutnímu infarktu myokardu, ischemická cévní mozková příhoda a ischemická choroba dolních končetin, mnohdy vedoucí až k nutnosti amputace končetiny. Jedná se o stavy, při kterých dochází k významnému snížení kvality života, případně mohou vést i k náhlému úmrtí.

Rizikových faktorů pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění byla identifikována celá řada. Z hlediska prevence jsou nejdůležitější rizikové faktory ovlivnitelné. Podle studie INTERHEART existuje 9 potenciálně ovlivnitelných rizikových faktorů, které jsou zodpovědné za 90 % rizika vzniku akutního infarktu myokardu, tzn. že 90 % rizika je preventabilní. Jedná se o následující rizikové faktory: kouření, vysoká hladina krevních lipidů, abdominální obezita, vysoký krevní tlak, nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny, diabetes, alkohol, nedostatek pohybu a psychosociální faktory. Více jak 50 % z těchto rizikových faktorů je ovlivnitelných stravovacími návyky. 
Omega-3 a jejich metabolity (EPA – kyselina eikosapentaenová, DHA – kyselina dokosahexaenová) mají v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění významné místo, a to jak v rámci prevence vzniku onemocnění, tak v prevenci recidivy či úmrtí. DHA i EPA mohou snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění na několika úrovních. Jednak byl prokázán jejich efekt na snížení krevního tlaku (systolického i diastolického). Podkladem poklesu tlaku je snížení systémové vaskulární rezistence při zachovaném srdečním výdeji. Dále omega-3 ovlivňují metabolismus lipoproteinů. Snižují lačnou i postprandiální hladinu triglyceridů, příznivě ovlivňují poměr mezi HDL a LDL cholesterolem, což vede k nižšímu ukládání cholesterolu v cévě. Omega-3 mastné kyseliny působí i přímo na úrovni cévní stěny – indukují produkci vazodilatačního oxidu dusnatého a zlepšují funkci endotelu, čímž pomáhají ke zlepšení prokrvení tkání. Snižují také agregaci trombocytů a tím jejich ukládání v cévní stěně, takže se podílí na prevenci náhlého uzávěru cévy. Dle několika studií mají omega-3 mastné kyseliny potenciál k ovlivnění srdeční frekvence a snížení rizika vzniku srdečních arytmií. 

Dle všeobecných doporučení pravidelná konzumace tučných ryb 1–2× týdně snižuje mortalitu na akutní infarkt myokardu. V rámci prevence vzniku ischemické choroby srdeční se uplatňují dávky již kolem 250 mg EPA a DHA denně. V rámci sekundární prevence u pacientů po prodělaném srdečním infarktu jsou pak doporučeny dávky vyšší. Substituce 3–4 gramů omega-3 mastných kyselin snižuje kardiální mortalitu a riziko uzávěru koronárního bypassu. Podle FDA (US Food and Drug Administration) by suplementace omega-3 bez doporučení lékaře neměla překročit 3 gramy denně.

 

Zdroje: 
Prevalence hlavních rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění v české populaci v letech 2015–2018. Studie Czech post-MONICA. Cor et Vasa 2020 [online]. 2020, 62(1) [cit. 2021-6-1]. Dostupné z: doi:10.33678/cor.2020.010
KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. 11. vydání. Mnichov: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-4533-6. 
Mozaffarian D, Gottdiener JS, Siscovick DS. Intake of tuna or other broiled or baked fish versus fried fish and cardiac structure, function, and hemodynamics. Am J Cardiol 2006; 97:216.
Demaison L, Blet J, Sergiel JP, et al. Effect of dietary polyunsaturated fatty acids on contractile function of hearts isolated from sedentary and trained rats. Reprod Nutr Dev 2000; 40:113.
Wang Q, Liang X, Wang L, et al. Effect of omega-3 fatty acids supplementation on endothelial function: a meta-analysis of randomized controlled trials. Atherosclerosis 2012; 221:536.
Nordoy, A., R. Marchioli, H. Arnesen, J. Videbaek: ω-3 polyunsaturated fatty acids and
cardiovascular diseases. Lipids 36 (2001) 127–129.
 

MUDr. Marcel Koch

MUDr. Marcel Koch

Profil zdravotníka
Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna