Normy pro školní stravování z hlediska příjmu omega 3 nestačí

Normy pro školní stravování z hlediska příjmu omega 3 nestačí

Vědecký́ časopis pro kinantropologii, Studia Kinanthropologica, publikoval výsledek analýzy, která se zaměřila na spotřebu ryb a rybích výrobků v českých školních jídelnách. Podle něj dosavadní normy, které se řídí Vyhláškou 107/2005 Sb. a č.107/2008 o školním stravování, neodpovídají z hlediska denní spotřeby omega 3 nenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem (LC-PUFA) současným evropským doporučením, která stanovil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).
Bylo prokázáno, že DHA (kyselina dokosahexaenová) omega 3 nenasycené mastné kyseliny se ukládají v mozkové kůře a hipokampu, tedy oblastech mozku spojených s učením a pamětí. Podílí se na procesech neuronů a neuroglií, včetně neurogeneze, neuroplasticity a neurotransmise. Zároveň zvyšují vaskulární tonus, tedy i průtok krve během kognitivní činnosti (stejně jako EPA – kyselina eikosapentaenová).

 


Zdroje:
https://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/tv/studia_kinantropologica/documents/magazine/SK_vol_21_2020_3.pdf#page=49
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4113767/
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna