Nejdůležitější je specifikovat DDD vitaminu K nejen u pacientů s CKD

Nejdůležitější je specifikovat DDD vitaminu K nejen u pacientů s CKD

U pacientů trpících chronickým onemocněním ledvin (Chronic Kidney Disease, CKD) bývá hladina vitaminu K nižší než u běžné populace. To vede k vyšší prevalenci zlomenin, kalcifikaci (vascular calcifications) a mortalitě. Popsat mechanismus účinku vitaminu K a jeho vliv na kardiovaskulární onemocnění, zlomeniny a zánětlivé procesy s důrazem na pacienty s chronickým onemocněním ledvin bylo cílem analýzy, jejíž výsledky byly publikované v odborném časopise Current Osteoporosis Reports. 


Autoři studie dospěli k závěru, že jednou z nejdůležitějších otázek je v této oblasti určit dávkování vitaminu K, které je schopné snížit prevalenci zlomenin a zlepšit kalcifikaci jak u běžné populace, tak u pacientů s CKD. Dle WHO a FAO je přitom doporučený denní příjem vitaminu K na základě výpočtu 1 µg/den/kg tělesné hmotnosti 65 µg/den pro muže a 55 µg/den pro ženy. SINU pak doporučuje příjem vitaminu K v dávce 140 µg/den ve věku 18–59 a 170 mµ/den ve věku >60 let.

Zdroje:
https://link.springer.com/article/10.1007/s11914-022-00716-z 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9099759/ 
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna