Nedostatek vitaminu D negativně ovlivňuje průběh IBD

Nedostatek vitaminu D negativně ovlivňuje průběh IBD

Vitamin D hraje důležitou roli při homeostáze, integritě slizniční bariéry, modulaci zánětlivé imunitní reakce a při složení střevní mikroflóry. Všechny tyto mechanismy potenciálně souvisí s rozvojem idiopatických střevních zánětů (IBD) a výsledky studií naznačují, že nedostatek vitaminu D může souviset s výskytem IBD, relapsem, větší  závažností ataků onemocnění a se zhoršenou odpovědí na biologickou léčbu. K tomuto závěru dospěla metaanalýza, jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise Nutrients.

U pacientů trpících IBD je v porovnání s běžnou populací významně častější nedostatek vitaminu D. Tento nedostatek je multifaktoriální a může být zapříčiněný dietními omezeními, nedostatečným působením UV záření a možným zhoršeným vstřebáváním živin. To, zda je nedostatek vitaminu D důsledkem aktivního chronického onemocnění, nebo je sám o sobě faktorem podporujícím zánět, zatím nebylo dostatečně objasněno.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/2/269

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna